Açken yemek tercihleri daha tok olduğumuz anlara nazaran daha büyük kıymet taşıyor. Pekala, bu durumlarda nelere dikkat etmeli, aç karnına hangi yiyeceklerden uzak durmalı ve neleri tercih etmeliyiz?
Açken Tüketmemeniz Gereken Gıdalar
1. Kahve
Birçoğumuzun sabah rutininin vazgeçilmezi olan kahve, aç karnına içildiğinde mide asidi üretimini artırıyor. Sonuç: Mide ekşimesi, hazımsızlık, hatta gastrit! Üstelik bununla da kalmıyor; kortizol düzeylerinin bozulmasına yol açıyor.
2. Karbonatlı İçecekler (Soda, Maden Suyu)
Karbonatlı içecekler, aç karnına tüketildiğinde şişkinlik, gaz ve mide astarının tahrişi üzere beğenilen olmayan sonuçlar doğurabiliyor.
3. Baharatlı Yiyecekler
Baharatlar, asit üretimini tetikliyor. Mide tahrişi, kramp ve hazımsızlık üzere sorunlara davetiye çıkarıyor.
4. Yoğurt Üzere Fermente Gıdalar
Yoğurdun probiyotik bakterileri, aç karnına tüketildiğinde mide asidi tarafından etkisiz hâle getiriliyor. Bu da probiyotiğin faydalarını büyük ölçüde azaltıyor.
5. Şekerli Gıdalar
Pasta, şekerleme yahut meyve suyu üzere yüksek şeker içeren yiyecekler, kan şekerinde süratli dalgalanmalara yol açarak yorgunluk ve açlık sancılarını artırıyor.
6. Alkol
Açken alkol almak, bulantı ve kusma riskini yükselttiği üzere zehirlenme ihtimalini de artırıyor. Dahası, mide astarını önemli biçimde tahriş edebiliyor.
7. Soğuk İçecekler
Soğuk içecekler, mide ve bağırsak kaslarında ani daralmaya neden olarak sindirimi yavaşlatıyor. Boğaz enfeksiyonlarına ve sirkülasyon bozukluklarına da yol açabiliyor.
8. Kızarmış Yiyecekler
Patates kızartması, soğan halkası üzere bol yağlı besinler sindirimi zorlaştırıyor, midede uzun müddet kalarak fazla asit üretimine ve hatta reflü gibisi problemlere neden oluyor.
9. Peynir Üzere Hayvansal Gıdalar
Peynir üzere hayvansal eserler, aç karnına tüketildiğinde sindirim sistemini olumsuz etkiliyor ve mide rahatsızlıklarını tetikliyor.
10. Muz
Magnezyum bakımından güçlü olan muz, aç karnına tüketildiğinde kandaki magnezyum-kalsiyum istikrarını bozarak kalp sıhhatine olumsuz tesirlerde bulunabiliyor.
Açken Ne Tüketilmeli?
- Yulaf ezmesi
- Tam buğday ekmeği
- Haşlanmış yumurta
- Pirinç lapası
- Bitki çayları
- Taze meyveler
- Çiğ kuruyemiş
- Laktozsuz yahut vegan sütler
- Hurma
- Limonlu su