Küçük, yuvarlak ve yassı tohumlarıyla bilinen mercimek, protein, lif, demir ve vitamin açısından epeyce zengindir.
Bu besin pahaları, bedenin gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamanın yanı sıra, kalp sıhhatini takviyeler, sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle, mercimek, sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez bir kesimidir.
Bu yıl, daha sağlıklı beslenme için yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeyi planlıyorsanız, mevsim meyveleri ve sebzelerinin yanı sıra sıhhatinize yararlı olan besinleri tercih etmek de değerlidir. Bu bağlamda, fasulye, bezelye, nohut ve mercimek üzere baklagiller, varlıklı besin kıymetleriyle bedeniniz için büyük yararlar sağlar. Yüksek protein, lif ve vitamin içeriği sayesinde, bu baklagiller sindirim sistemini dayanaklar, kalp sıhhatini güzelleştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Her gün 20 gram lif tüketilmesi öneriliyor
Dünya Sıhhat Örgütü (WHO), her gün 20 gram lif tüketmemizi öneriyor. Pişmiş mercimek, bu ihtiyacı karşılamak için harika bir kaynaktır; 100 gram pişmiş mercimek yaklaşık 8 gram lif içerir. Mercimeklerin besin içeriğine daha yakından bakıldığında, kardiyovasküler hastalıkları ve diyabeti önlemeye yardımcı olan çözünür lifler ile bağırsakların düzgün çalışmasını sağlayan çözünmeyen lifler açısından varlıklı oldukları ortaya çıkıyor. Bu nedenle mercimek, sağlıklı bir sindirim sistemi ve genel sıhhat için kıymetli bir besin unsurudur.
Mercimek, B vitamini (özellikle B9 ve B3) açısından varlıklı olmasının yanı sıra, demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, bakır, fosfor ve manganez üzere değerli mineralleri de içerir. Ayrıyeten, kolesterolü düşüren ve hücre yaşlanmasına karşı tesirli olan antioksidanlar bakımından da epey zengindir. 100 gramında 9 gramdan fazla kaliteli protein bulunan mercimek, düşük kalorili ve düşük glisemik indeksli yapısıyla da iştah denetimine yardımcı olur. Bu özellikleri, mercimeği sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez bir modülü haline getiriyor ve onu sofralarınızda yıldız bir eser yapıyor.
Mercimek sağlıklı karar almayı da sağlıyor
Öte yandan caminteresse’de yer alan habere nazaran 1 Ocak’ta mercimek yemek, yalnızca sofrada rahmeti simgelemekle kalmaz, birebir vakitte karar verme yeteneğini de olumlu tarafta etkileyebilir. Araştırmalara nazaran, mercimek üzere besleyici yiyecekler, beyin işlevlerini dayanaklar ve şahısların daha sağlıklı kararlar almalarına yardımcı olabilir. Yeni yılın başlangıcında, bu sağlıklı gelenek hem fizikî hem de zihinsel olarak yeni bir başlangıç için yararlı olabilir.